Boek van Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg.
'Wat aten mijn Texelse opa’s en oma’s eigenlijk?’ vraagt Lodewijk Dros zich af. Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders destijds op tafel zetten.
‘Lekker Wads’, hoe smaakte dat? Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen – van West-Friesland tot Denemarken – ontdekt Lodewijk Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten van de eilanden. Een duik in de geschiedenis levert vermakelijke ontdekkingen op:
- Troje zou nooit ontdekt zijn zonder de lammetjespap van de Texelse Maartje;
- als walvisvaarder kon je maar beter geen ijsbeer eten;
- de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik was snert.
Het verrassende kookboek "Lekker Wads" biedt een waaier aan vergeten gerechten als vlotte broeder (tulband), beulengort (pap), sakmeel (koek) of Terschellinger kylstje (troet). De pot van toen geeft niet alleen een mooi inkijkje in de eetcultuur, maar ook in de transformatie van de eilanden van gemeenschappen met louter boeren en vissers tot de toeristische vluchtoorden.
Nederlands / Paperback / d.d. 13 juli 2021 / 256 pagina's